Smslån och lån utan UC

Låna pengar utan kreditprövning/kreditupplysning

Att ha betalningsanmärkningar kan vara ett resultat av tidigare ekonomiskt misskötsel, där räkningar inte har betalats i tid. Många banker och långivare följer en rutin med att utföra en kreditprövning för att bedöma din ekonomiska historia, även när det gäller mindre snabblån. Denna kreditprövning innebär att banken får tillgång till information från kreditupplysningsföretag som Upplysningscentralen (UC), som har en omfattande databas över betalningsanmärkningar och andra noteringar. UC har blivit synonymt med begreppet kreditupplysning eller kreditprövning i Sverige.

Det är faktiskt möjligt att få lån utan att en kreditupplysning görs, om man väljer rätt kreditgivare. Vissa kreditgivare bedömer din nuvarande betalningsförmåga istället för att förlita sig på traditionell kreditupplysning, vilket kan vara till fördel för dem som söker lån utan UC eller SMS-lån utan UC.

Det är viktigt att komma ihåg att en betalningsanmärkning inte bara är en varningssignal för låntagaren själv utan även för banken eller långivaren. Om du är medveten om att din ekonomi är bristfällig och har varit dåligt skött tidigare, bör du vara extra försiktig när du överväger att låna pengar eller handla på avbetalning.

Detta är högkostnadskrediter
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Belopp: 1000 - 20000 kr

Löptid: 61 dgr - 5 år

Utbetalning: Max 24 timmar

Inkomstkrav: 50 000 - 150 000 kr

Ränta: 31.17 - 2222 %

Avgifter: 0 kr

Anmärkning OK: Ja (max 10000 kr)

Kreditupplysning UC: 50 000 - 150 000 kr

Belopp: 500 - 20000 kr

Löptid: 1 - 12 månader

Utbetalning: Max 24 timmar

Inkomstkrav: Taxerad inkomst

Ränta: 51.84 - 51.84 %

Avgifter: 0 kr

Anmärkning OK: Ja

Kreditupplysning UC: Taxerad inkomst

Belopp: 1000 - 50000 kr

Löptid: 60 dagar

Utbetalning: 1 bankdag

Inkomstkrav: 150 000 kr

Ränta: 149.73 - 149.73 %

Avgifter: 60 kr

Anmärkning OK: Ja

Kreditupplysning UC: 150 000 kr

Belopp: 1000 - 30000 kr

Löptid: Löpande kredit

Utbetalning: 1 timma - 1 bankdag

Inkomstkrav: 120 000 kr

Ränta: 29.33 - 29.33 %

Avgifter: 0 kr

Anmärkning OK: Ja

Kreditupplysning UC: 120 000 kr

Belopp: 500 - 20000 kr

Löptid: 1 - 5 år

Utbetalning: Max 24 timmar

Inkomstkrav: 100 000 kr

Ränta: 301 - 891.5 %

Avgifter: 0 kr

Anmärkning OK: Ja

Kreditupplysning UC: 100 000 kr

Belopp: 50 - 16000 kr

Löptid: 3 - 12 mån

Utbetalning: Max 24 timmar

Inkomstkrav: 120 000 kr

Ränta: 125.2 - 125.2 %

Avgifter: 0 kr

Anmärkning OK: Ja

Kreditupplysning UC: 120 000 kr

Detta är högkostnadskrediter
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Lån utan kreditupplysning genom UC

UC, eller Upplysningscentralen, är det ledande kreditupplysningsföretaget i Sverige och har en central roll inom sitt område. Genom att kontinuerligt samla in data om missade betalningar från både privatpersoner och företag, bidrar de till att skapa en bild av lånsökarens kreditvärdighet och eventuella betalningsanmärkningar. Detta gör att olika aktörer som långivare, hyresvärdar och mobiloperatörer kan fatta informerade beslut om att tillhandahålla sina tjänster. Information som samlas in av UC hämtas bland annat från myndigheter som Kronofogden. Utöver UC finns också andra kreditupplysningsföretag, såsom Bisnode, Creditsafe och Soliditet. Betalningsanmärkningar registreras normalt under tre år för privatpersoner och fem år för företag.

Det är vanligt att många individer söker möjligheten att låna pengar utan att kreditupplysning sker via UC. Orsakerna till detta kan variera. Det kan bero på obetalda skulder hos Kronofogden eller förekomsten av betalningsanmärkningar. Ofta ligger en ekonomiskt pressad situation bakom låntagarens behov. Dessutom kan kreditvärdigheten hos låntagaren ha försämrats, till exempel genom att personen ansöker om flera lån inom kort tid.

Att låna pengar utan att UC används är möjligt, men då görs kreditupplysningen istället genom ett annat kreditupplysningsföretag, såsom Bisnode, Creditsafe eller Soliditet. Detta beror på att långivare enligt svensk lag, specifikt konsumentkreditlagen, är skyldiga att genomföra kreditupplysningar på potentiella låntagare. Trots förekomsten av betalningsanmärkningar och försämrad kreditvärdighet, beviljar många långivare fortfarande lån. Dock kan detta resultera i högre kostnader, såsom högre räntor och avgifter, samt mindre fördelaktiga lånevillkor generellt sett. En riskpremie tenderar att läggas till på lånet för att kompensera för den ökade risken.

Återbetalning av lån

Karakteristiskt för snabblån och SMS-lån är den höga effektiva räntan, vilket främst beror på deras vanligtvis korta löptider på 30 dagar. Om återbetalningen inte sker i tid, tillkommer extra förlängningsavgifter, vilket snabbt ökar skulden. Snabblån kan också erbjudas med längre löptider, exempelvis ett år, vilket kan vara fördelaktigt då förlängningsavgifter för 30-dagars lån oftast är högre. Årslån har tydliga avbetalningsplaner, men nackdelarna inkluderar att färre sådana lån beviljas och att utbetalningar inte sker under kvällar eller helger.

Vid obetalda skulder skickas påminnelser först från ett inkassoföretag och sedan från Kronofogden. Om skulderna fortfarande inte betalas, inleder Kronofogden en process kallad utmätning. Under denna process beslagtas först tillgångar på bankkontot, därefter inkomster och värdepapper, och slutligen lös och fast egendom.

Det är viktigt att noga överväga om lånet verkligen behövs, eftersom ytterligare skulder kan påverka privatekonomin negativt. Om det finns osäkerhet kring återbetalningsförmågan rekommenderas det starkt att ompröva utgifter och justera budgeten för att undvika att behöva ta ett lån.

Snabblån det vanligaste alternativet

Som tidigare nämnt är det möjligt att låna pengar utan att en kreditupplysning görs genom UC, främst när det gäller snabblån och SMS-lån. Dessa typer av lån erbjuder möjligheten för låntagare att snabbt få tillgång till pengar, vanligtvis mindre summor som ligger under eller runt 10 000 kronor, men ibland kan belopp på upp till 20 000 kronor förekomma. Kommunikationen mellan låntagaren och kreditföretagen sker vanligen via telefon, SMS och webbplatser, och endast ett mobilabonnemang eller en dator krävs för att ansöka. Dessutom betalas snabblån och SMS-lån ut även under helger och kvällar.

För privatlån, det vill säga större belopp mellan 20 000 kronor och upp emot 400 000 kronor, krävs i princip alltid en kreditupplysning genom UC. Därför är snabblån och SMS-lån det vanligaste alternativet för dem som söker lån utan UC.

När en person ansöker om ett lån där UC inte används och det finns goda möjligheter att få lånet beviljat, är det viktigt att långivaren gör noggranna bedömningar av återbetalningsplanen samt den enskilda individens privatekonomi och framtida budget. Detta är särskilt viktigt för långivaren eftersom personen eventuellt tidigare har haft svårigheter med att betala sina räkningar i tid. Generellt sett rekommenderas det att låntagaren väljer en långivare som använder sig av UC. Att få ett snabblån eller SMS-lån beviljat utan en UC-kreditupplysning innebär inte nödvändigtvis en ökad risk för låntagaren. Däremot kan kostnaden för lånet bli något högre om långivaren exempelvis tar hänsyn till eventuella betalningsanmärkningar. Dessutom brukar kreditföretagen kräva att låntagaren har en stabil ekonomi som överstiger genomsnittet, vilket är en viktig faktor i deras kreditvärderingsmodeller.