Låna till kontantinsats med topplån

När du ska köpa bostad och behöver finansiera den med ett lån är det oftast ett hypotekslån som är det som är aktuellt. Det är det mest fördelaktiga lånet vid bostadsköp. Det finns dock en gräns för hur mycket du kan låna i form av ett hypotekslån. Den gränsen ligger för närvarande på 85 % av bostadens värde. De resterande 15 procenten som kallas kontantinsats måste du därför gå in med själv från sparade pengar. Då de flesta inte har så mycket pengar som krävs på sparkontot kan du låna separat från det hypotekslån som finansierar resten av bostaden. Det kan också vara fördelaktigt att låna till kontantinsatsen eftersom sparpengarna kan ge högre avkastning än den ränta du tvingas betala på sitt kontantinsatslån. Att låna till kontantinsats är inget ovanligt då få personer kan betala till exempel 300 000 kontant när de köper en bostad för 2 miljoner kronor. Det lånet är då vanligtvis i form av blancolån, vilket gör att räntan är högre än den för hypotekslånet. Därför är det viktigt att snabbt amortera av på kontantinsatslånet.

Låna till kontantinsats

Alla kreditgivare som låter dig låna till kontantinsatsen

Detta är högkostnadskrediter
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Belopp: 25000 - 350000 kr

Löptid: 2-12 år

Utbetalning: 4-5 bankdagar

Inkomstkrav: 150 000 kr

Ränta: 3.5 - 18.95 %

Avgifter: 25 kr

Anmärkning OK: Nej

Kreditupplysning UC: 150 000 kr

Detta är högkostnadskrediter
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Vad är kraven för att få låna till kontantinsats?

Vi har sammanställt de låneinstitut som beviljar lån för kontantinsats och vad de kräver för ett beviljande. Viktiga faktorer som är avgörande är, förutom hur mycket pengar du får låna, även räntan då den kan skilja sig. De olika instituten har även skillnader vad gäller åldersgränser, där vissa kräver 18 år medan du hittar andra som kräver upp till 23 år. Detsamma för löptiden för lånet, vilket givetvis är avgörande för hur mycket din månadskostnad blir. Ju kortare löptid desto högre månadskostnad.

I vår jämförelse hittar du även kreditinstitut som beviljar lån trots betalningsanmärkningar. Då krävs det dock att du inte har några pågående skulder hos Kronofogden. Samtliga av de låneinstitut som vi listar gör en kreditupplysning men du får ändå besked snabbt, ibland inom några minuter om du har blivit beviljad. Detta kan vara en stor fördel om du står i ett förhandlingsläge om en bostad där du har konkurrerande intressenter och behöver ett snabbt besked om du kan lägga en kontantinsats. Sen har du vanligtvis beloppet utbetalt inom 1 – 5 arbetsdagar beroende på aktör.

Ett krav som samtliga ställer är att du måste vara folkbokförd i Sverige för att bli beviljad. Vanligtvis krävs att du har en fast inkomst men en del av kreditinstituten godkänner även timanställningar eller annan form av anställning. Eftersom arbetsmarknaden har förändrats där bemanningsbolag hyr ut personal så måste även kreditinstituten uppdatera sig för att inte tappa kunder.

Många av de kreditinstitut som erbjuder lån till kontantinsats erbjuder möjligheten att ansöka genom mobilen. För att få mer information så gå in på ansök och läs mer om de villkor som varje kreditinstitut kräver och hur de har lagt upp sin ansökan. Du behöver inte ansöka men du får en snabb översikt om vilken aktör som är mest fördelaktig för dig.

Varför krävs en separat kontantinsats?

Anledningen att det idag krävs en separat kontantinsats är ett beslut från Finansinspektionen som trädde i kraft 1 juni 2016 där ett bolånetak sattes till 85 procent av köpeskillingen. Resten ska finansieras med eget kapital. Beslutet grundar sig på att Finansinspektionen vill minska risken att särskilt yngre sätter sig i en skuldsituation som de inte kan ta sig ur. Men det är dock de yngre som även blir hårdast drabbade av detta eftersom de sällan har kunnat spara ihop till en kontantinsats.

Val av lån

När du ska välja att låna till kontantinsats så bör du tänka på att det idag även finns ett amorteringskrav från Finansinspektionen som säger att lån som är över 70 procent av köpeskillingen eller mer måste amorteras av med 2 procent varje år. Tidigare gick det att lägga lånet amorteringsfritt de första åren och bara betala räntan för att minska kostnaderna varje månad. Det är dock inte möjligt längre.

Så när du väljer ett lån till kontantinsats så bör du ha amorteringskostnaden för ditt hypotekslån i åtanke eftersom det är en kostnad du kommer att ha, utöver räntekostnaden. Här kan du lätt se i vår jämförelse vilken ränta du kommer att betala för ditt kontantinsatslån och om du har några uppläggningsavgifter etcetera.

Avbetalning

När det gäller avbetalning så bör du satsa på att betala av kontantinsatslånet förs eftersom det oftast har en högre ränta än hypotekslånet. Du kan även välja att baka in det mindre lånet i hypotekslånet så snart du har amorterat av delar av bostadslånet. Då får du ditt kontantinsatslån till en lägre kostnad. Tänk på att inte ansöka om för kort återbetalningstid för ditt kontantinsatslån eftersom det kan ge ganska höga kostnader beroende på hur mycket du lånar givetvis.