Moank

Lånebelopp

5000 – 20000 kr

Betalningsanmärkning OK

Ja

Kreditupplysning UC

Ja

Inkomstkrav (år)

120 000 kr

Utbetalningstid

1-2 bankdagar

Löptid

3 - 24 mån

Åldersgräns

22 år

Ränta

24.9 - 24.9 %

Uppläggningsavgift

0 kr

Avi-avgift

0 kr

Moank

Moank är ett kreditinstitut som är verksamt inom konsumentkrediter och som har ett nytt koncept för krediter till privatpersoner. Moank AB är ett svenskt företag som bedriver konsumentkreditverksamhet med tillstånd från Finansinspektionen.

Moanks koncept går ut på att erbjuda krediter på mellan 4 000 och 20 000 kronor till privatpersoner enligt vad som kallas ”revolverande” kontokredit. Revolverande kontokredit innebär att låntagaren efter ansökan beviljas ett visst kreditutrymme som låntagaren fritt kan disponera. Moank har också ett belöningssystem kallat för Credification som innebär att skötsamma låntagare belönas med poäng, poäng som går att byta mot ränterabatter och betalningsfria månader. Misskötta betalningar leder till att låntagaren förlorar poäng. Krediter från Moank kan inledningsvis ha relativt höga räntor, men räntan kan förbättras om låntagaren sköter sina betalningar och meddelar Moank information om sin privatekonomi.

Villkor för att kunna beviljas kredit hos Moank

  • Sökanden måste vara minst 22 år.
  • Sökanden måste ha en årsinkomst om minst 120 000 kronor.
  • Sökanden måste vara folkbokförd i Sverige och inneha svenskt personnummer.
  • Sökanden måste klara en sedvanlig kreditprövning.
  • Sökanden får inte ha fler än 2 betalningsanmärkningar.
  • Sökanden får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden.
  • Sökanden får inte ha skuldsanering eller vara försatt i konkurs.
  • Sökanden måste kunna identifiera sig med BankID.

Ansökan om kredit hos Moank

Ansökan görs direkt på Moanks hemsida. Efter en sedvanlig kreditprövning, innehållande en kreditupplysning hos Upplysningscentralen, sätts räntan individuellt. Den effektiva räntan är vanligtvis mellan 14,9 och 39,9 procent. En första kredit hos Moank kan inte överstiga 20 000 kronor, men för trogna kunder finns det möjlighet att utöka denna kredit. Pengarna finns vanligtvis på låntagarens konto inom två bankdagar. Vid beviljandet av en kredit hos Moank godkänner låntagaren också att ett autogiromedgivande registreras och att månadsbeloppet automatiskt förs över från låntagarens konto via autogiro.

Framåtriktad analys och beteendeekonomi

Moank är ett av få kreditinstitut som beviljar kredit även till dem som har betalningsanmärkningar. Låntagare med betalningsanmärkningar ses som högriskkunder och Moank skyddar sig mot denna risk genom att ta ut en relativt hög ränta, men också genom dess koncept, Credification som de kallar för en framåtriktad analys och beteendeekonomi. Genom att belöna kunder som sköter sina åtaganden och som rapporterar om händelser i deras privatekonomi som påverkar deras kreditvärdighet uppmuntras kunderna. De låntagare som sköter sina betalningar kan se fram emot belöningar i form av ränterabatter och ett ökat kreditutrymme. Ett koncept både låntagare och långivare tjänar på.