Är det ok att låna till konsumtionsvaror?

Många lånar pengar till alla möjliga prylar som behövs eller är bekvämt att ha i hemmet. Den vanligaste typen av lån för sådana varor är att köpa dem på avbetalning. Det kanske inte låter som att man lånar pengar men det är precis vad man gör. Man går till butiken och hämtar ut en vara och förbinder sig att betala den i efterhand. Risken med avbetalningsköp är att man samlar på sig flera av dem. Det kan t.ex. handla om att man köper mobiltelefon, TV, dator och hemmabiosystem – allt på avbetalning. Då kommer de månatliga avbetalningarna du är skyldig att göra snabbt stiga till nivåer som kan bli ohanterliga.

Att ta blancolån för att köpa t.ex. vitvaror är också en ganska populärt tillvägagångssätt för att finansiera lite större inköp. Ofta gäller det varor i prisintervallet 5 000 – 10 000 kr. Det luriga med just köp av vitvaror är att det är lättare att försvara sitt lånande med att vitvaror är en nödvändighet. Som alltid när det kommer till lån måste man vara införstådd med att det kostar pengar att låna pengar. Om du köper ett kylskåp för 5 000 kr på avbetalning kommer du, när avbetalningen är slutförd, att ha betalat omkring 6 000 kr för det. Du betalar med andra ord i runda slängar 1 000 kr för att slippa spara undan 5 000 kr och vänta med ditt inköp. Om din ekonomi klarar av kostnaden och du tycker det är värt pengarna så är det inga problem. Däremot är det lätt att överskatta sin betalningsförmåga, vilket gör det extra viktigt att sätta sig in i låne- eller avbetalningsvilkoren.

En annan detalj som påverkar om det är värt att låna till konsumtionsvaror är om de behåller sitt värde hyfsat länge. Ett kylskåp kan du t.ex. sälja för 20-40 % av inköpspriset efter några år. Detta gör att du har kvar ett värde i det du finansierat med ett lån. Något som är bra om din ekonomiska situation skulle förändras till det sämre.

Då är det ok att låna till konsumtionsvaror

  • När du lånar en summa som kan återbetalas helt på 1-3 månader.
  • När du noga räknat på vad lånet kommer kosta dig under amorteringstiden.
  • När du har en stabil ekonomi med utrymme att klara av högre kostnader.

Då är det inte ok att låna till konsumtionsvaror

  • När du saknar inkomst, eller inkomsten är väldigt låg.
  • När du har knappa ekonomiska marginaler.
  • Om du har liknande lån eller avbetalningsköp sedan tidigare.