Är det klokt att låna till en resa?

Att låna pengar är inte konstigt. Det är ofta nödvändigt för att klara av större investeringar som en bil eller lägenhet. När det kommer till att låna till resa genom att ta ett semesterlån finns det däremot anledning att tänka efter både två och tre gånger innan du tecknar ett lån. För det första är en resa något som konsumeras i samma stund som den pågår. När du kommer hem från resan har du inget kvar av värde, förutom några fina minnen. Dessa fina minnen är dock inget som någon annan värderar särskilt högt. Du kan inte sälja dem till någon för att betala av lånet. Om du däremot lånar för att köpa en bil finns det kvar ett värde i bilen under ganska lång tid, även om den minskar i värde relativt fort jämfört med en fastighet.

Att låna till en resa är ingen investering. Man kan försvara lånet med att man investerar i sig själv, men det är egentligen bara en dålig ursäkt. Det som driver dig är viljan att komma bort och ha trevligt i några veckor. Då är det lätt hänt att man bortser från att banken vill ha tillbaka sina pengar när du väl är hemma igen. Som om det inte är nog med att de vill ha tillbaka pengarna så vill de också ha betalt för att du har lånat dem.

Istället för att låna till en semesterresa rekommenderar vi på Creddit att du sparar undan pengar till din drömresa. Genom att ha god framförhållning är det inte särskilt svårt att spara undan pengar varje månad. Om du tycker det låter jobbigt, tänk då på att det är minst lika jobbigt att betala av din skuld om du väljer att låna. Även om det oftast är klokt att inte låna till en resa är det smart att ha med sig ett kreditkort, bland annat för att kunna hyra bil.

Då är det ok att låna till resa

  • När du lånar ett mindre belopp som kan återbetalas helt på 1-2 månader.
  • När du räknat på hur mycket lånet kommer kosta dig under amorteringstiden.
  • När du har en stabil inkomst och utrymme att klara av högre kostnader.

Då är det inte ok att låna till resa

  • När du saknar, eller har väldigt låg, inkomst.
  • När du har knappa ekonomiska marginaler.
  • När du inte är införstådd med vad lånet kommer kosta dig.

För- och nackdelar med semesterlån

Ibland känner man ett extremt behov av att åka på semester och inser att man behöver komma bort från vardagen – och det nu! Tyvärr är det ju då också så att ekonomin kanske inte är helt i fas med det som känslan säger. Ibland kan det till och med vara så att man känner sig tvungen att ta ett lån för att kunna åka iväg på den där efterlängtade semestern. Men innan man tecknar ett låneavtal bör man noggrant överväga för- och nackdelarna med ett semesterlån så att man vet vad det är man ger sig in i.

Dyrare att låna än att spara

I de fall som man ändå bestämmer sig för att ta ett lån för att kunna åka på den där efterlängtade semestern ska man komma ihåg att resan faktiskt kommer att bli dyrare än om man betalat den med egna pengar. Själva resan kostar naturligtvis det samma men om man också räknar med de räntor som lånet för med sig innan man hunnit betala av det tillkommer ytterligare kostnader. Hur stor denna kostnad är beror naturligtvis på vilken ränta man lånat pengarna till. Räntesatsen är ofta olika hos olika långivare, så det kan vara en bra idé att jämföra de olika aktörernas villkor för att få till bra lånevillkor och en så låg ränta som möjligt.

När man lånar till en semester rör det sig oftast om ett så kallat blancolån eller privatlån. Det är egentligen samma sak, det är bara det att det finns olika benämningar på den här typen av lån. Ett privatlån innebär att man får låna en summa pengar utan att i gengäld förse banken eller långivaren med någon säkerhet för lånet. Risken gör att kostnaderna för lånet blir högre än för de lån där en säkerhet finns. Risken att den som lånar ut pengarna inte får igen dem blir nämligen större och därmed vill de också ha mer betalt för att låna ut pengarna. I gengäld är man som låntagare fri att använda de lånade pengarna på vilket sätt man vill utan att långivaren kan lägga sig i. Ett högre pris medför helt enkelt en större frihet för dig.

Tänk över din personliga situation

Innan man tar ett lån för att åka iväg på semester bör man sätta sig ner och tänka igenom situationen noggrant. Kanske är den ekonomiska nedgången bara tillfällig på grund av oförutsedda utgifter eller liknande. Vet man med sig att man snart kommer att vara stadd vid kassa igen är det faktiskt inte en stor sak att ta ett kortsiktigt lån. Kanske behöver man bara vänta tills nästa lön för att kunna betala igen lånet. Eller så väntar man in en större summa pengar inom en nära framtid. Så länge man kan betala igen lånet under en överskådlig framtid är ingen större skada skedd och det kan faktiskt vara värt att ta ett lån för att kunna ge sig iväg på den där semestern man drömmer om.